{ "title": "Çörek Otunun Hikayesi", "image": "https://www.corekotu.gen.tr/images/corek-otunun-hikayesi(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:19:16", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "
Çörek Otunun Hikayesi, Çörek otu, düğün çiçeğigiller familyasından gelen Dünya'nın her bölgesinde görülür, yurdumuzda Akdeniz bölgesinde ve Anadolu'da yetişen mavi çiçekli otsu bir bitkidir. Yaklaşık 40 cm boylarında ince yapraklı, tarla bitkisidir. Türkiye'de en az 10 kadar çörek otu türü yetişmektedir. Çörek otu uzun zamanlı yetişen bir bitki değildir 1 yılda yetişip ömrünü bitirir. Çörek otu sıcak ve ılıman iklim sever. Yurdumuzun birçok illerinde görülür ama en çok Afyon, Burdur ve Isparta yöresinde yetiştirilir. Trakya'da ve Kuzey Anadolu'da yabani türü olarak yetiştirilir, bir türü de evlerde bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Çörek otu diye bildiğimiz küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kesecik içindeki tohumdur. Anayurdu Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz olan çörek otunun birçok türü olmasına rağmen en çok tüketilen türü Nigellae Sativa'dır. Siyah tohumları olgunlaşınca toplanır daha sonra kurutulur. Olgun tohumlarından kırmızımsı kestane rengine benzeyen sıvı bir yağ elde edilir.

Çörek Otunun Yetiştirilmesi: Çörek otu tropik bölgeler haricindeki yerlerde 2000 kadar türü olan çoğunluğu otsu kara ve su bitkisidir. Çörek otu bol güneşli bölgelerde ve ılıman iklimlerde kumlu, az killi verimli topraklarda yetişir. İlkbahar mevsiminde olabildiğince erken ekilmelidir. Çörek otu tohumla üretilen bir bitkidir, her sene tohumunu döker böylelikle bulunduğu yerden tekrar çoğalır. Çörek otu bitkisi düzenli sulanması gerekir. Kesecikleri patlamaya başladığı zaman hasadı yapılmalıdır.

Çörek Otunun Vücuda Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre çörek otunun birçok faydası bulunmuştur. Başta yurdumuz olmak üzere hemen hemen her ülkede çörek otu bitkisi tedavi amacıyla kullanılır. Çörek otu içinde birçok vitamin ve mineral bulundurur. Başta omega-3, omega-6, A vitamini, B vitamini, B-2 ve B-12 vitaminler; demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selen mineralleri bulundurur. Sadece vitamin değil karbonhidrat, bitkisel yağ ve protein bakımından da oldukça zengindir bu yüzden birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Çörek otuyla ilgili Peygamber Efendimiz (S. A. V) 14 asır önce şöyle söylemiştir: 'Şu kara tanede ölümden başka her derde deva vardır. ' O yıllardan günümüze kadar gelen bu küçük siyah tanecikler her hastalığa derman olabileceğine birçok kişi inanmamıştı. Fakat uzun araştırmalar sonrası doğadan gelen mucizevi bir bitki olduğu anlaşılmıştır.

Solunum güçlüğü, astım, bronşite iyi gelmektedir. Birçok kanser hücresinin çoğalmasını önler. Kan şekerini düzenler. Uyku problemlerinin düzene girmesini sağlar. Stresten, yorgunluktan uzak kalmamızı dinç kalmamızı sağlar. Kalp damar tıkanıklığına iyi gelir damarların açılmasını sağlar. Cinsel sorun yaşayan bireylerde cinsel sorunları en aza indirir. Hazmı ve sindirimi kolaylaştırır. Vücudumuzdan toksinleri atmamıza yardımcı olur. Balgam söktürücü etkisi vardır. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve ölü hücreleri temizler. Alerji oluşumunu engeller. Adet (Regl) düzenler ve adet ağrılarını en aza indirir. İdrar söktürür, safra temizliği yapar. Savunma mekanizmasını güçlendirir. Egzama hastalığına iyi gelir deri üzerinde mikrop öldürücü etkisi vardır.

Çörek Otu Nasıl ve Nerelerde Kullanılır

Çörek otu, yemeklerde, börek ve pasta çeşitlerinde baharat olarak kullanılır. Çörek otu tek başına yenilmesi zor ve ağızda acı bir tat bıraktığı için yenilmesi ve sindirimi zordur bu yüzden öğütülerek arzuya göre yoğurt veya bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Çörek otunda protein bulunduğundan proteinlerin sindirilebilmesi için aç karnına yenmelidir. Yemeklerden önce olmak üzere günde 3 defa tüketilmesi oldukça faydalıdır. Çörek otu kullanımında dozaj miktarı oldukça önemlidir. Sağlık sorunlarına yol açmasa bile her tür gıdada olduğu gibi zarar verici özellikte olabilmekte, mideyi rahatsız edebilmektedir. Çörek otunun günde 2 gramdan fazla tüketmemiz gerekir. Çörek otu hamilelik döneminde tüketilmemelidir, doğuma 1 hafta kaldığında tüketilmeye başlanabilir ve emzirme süresince tüketmeye devam etmek hem anne için hem bebek için faydalıdır. Çörek otu tanelerinin üzeri mumlu bir tabaka ile kaplı olduğundan doğrudan yenilmesi zor olduğundan çörek otu yağıda kullanılabilir.

Çörek otu yağını günde 3 kere1 tatlı kaşığı olarak tüketilmelidir. Çörek otu yağı saçı besler dökülmesini engeller, kepek oluşumunu ve saç beyazlamasını engeller ve durdurur. Günde 3 defa bir çay bardağı suya 4 damla damlatılarak tüketilir. Sinüzit içinde, çörek otu yağı burna sabah-akşam 1-2 damla damlatılır. Sağlıklı bir yüz görünümü içinde bir çorba kaşığı çörek otu yağı ve bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılarak yüze ovularak sürülür yaklaşık 1 saat bekletilir. Ilık su ve sabunla yıkanır. Yüksek tansiyonu olan insanlar sabah kahvaltıdan önce 2 diş sarımsakla birlikte suya bir çay kaşığı çörek otu yağı karıştırılarak tüketmesi tansiyonu dengeler. Uyku problemleri içinde balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı çörek otu yağı eklenip akşamları içilir.
" } ] }