Mayalı elmalı çörek tarifi nasıl hazırlanır?

Mis kokulu bir mutfak ve sevdiklerinizin beğenisini kazanacak nefis bir çörek hayal edin. Tamamen ev yapımı, tarçınlı elma dolgusuyla sarılı yumuşacık mayalı hamurun fırından çıkarken yaydığı o eşsiz koku, her ısırıkta şeker ve tereyağı dengelenmesiyle damaklarda bıraktığı tat... İşte bu tarif, hem görünümüyle hem lezzetiyle özel günlerinizi taçlandıracak bir klasik.

28 Ekim 2025

Mayalı Elmalı Çörek Tarifi


Malzemeler (8-10 Kişilik):


  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 paket instant maya (10g)
  • 1 çay kaşığı tuz

Elmalı İç Malzemesi:


  • 4 adet orta boy elma
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt
  • Pudra şekeri (servis için)

Hazırlanışı:

1. Maya Aktive Etme:

  • Ilık süt ve ılık suyu karıştırın
  • İçine 1 tatlı kaşığı şeker ve mayayı ekleyip 10 dakika bekletin
  • Maya köpürdüğünde hazır demektir

2. Hamur Yoğurma:

  • Derin bir kaba un, kalan şeker ve tuzu ekleyin
  • Ortasını havuz şeklinde açıp mayalı karışımı, eritilmiş tereyağını ve yumurtaları ekleyin
  • Yavaş yavaş unla birleştirip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun
  • Hamuru yağlanmış kaba alıp üzerini nemli bezle örterek 1-1.5 saat mayalanmaya bırakın

3. Elmalı İç Hazırlama:

  • Elmaları soyup küp küp doğrayın
  • Tavada tereyağını eritip elmaları ekleyin
  • Şeker ve tarçın ilavesiyle elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin
  • Soğumaya bırakıp ceviz ilave edin

4. Şekil Verme:

  • Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölün
  • Her parçayı dikdörtgen şeklinde açın
  • Elmalı içi eşit şekilde yayın
  • Hamuru uzun kenarından rulo şeklinde sarın
  • Uçlarını kapatıp halka şekli verin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin

5. Son Mayalama ve Pişirme:

  • Çörekleri 30 dakika daha mayalanmaya bırakın
  • Üzerine yumurta sarısı ve süt karışımını sürün
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika altın rengi alana kadar pişirin

6. Servis:

  • Fırından çıkan çörekleri ılınınca üzerine pudra şekeri serperek servis yapın

Püf Noktaları:

  • Maya için sıvıların ılık olması önemli (parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta)
  • Hamur mayalanırken sıcak bir ortam sağlayın
  • Elmalı iç soğuk olmamalı, ılık olarak kullanılmalı
  • Çörekleri dilimlemeden önce en az 15 dakika dinlendirin

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Çörek Otu Kahvesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Çörek Otu Kahvesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Hastalığa Göre Çörek Otunun Kullanımı
Hastalığa Göre Çörek Otunun Kullanımı
Çörek Otu Karaciğere İyi Gelir mi?
Çörek Otu Karaciğere İyi Gelir mi?
Çörek Otunun Tıbbi Etkisi
Çörek Otunun Tıbbi Etkisi
Çörek Otu Yağı Kilo Aldırır mı?
Çörek Otu Yağı Kilo Aldırır mı?